Pirmieji žiemos mėnesiai – puikus metas apmąstyti, ko tikimės iš atėjusių naujųjų metų, ką norime keisti ar kokios naujos veiklos imtis. Įkvėpimo jau įprasta semtis iš savo srities specialistų, prognozuojančių atkeliaujančias tendencijas. Viena jų – itin laukiama ir maloni – valgymas namuose.  Iš už Atlanto atkeliaujanti mada jau netrukus šurmulį grąžins ir į lietuvių virtuves, įsitikinęs virtuvės šefas Algis Kairys.

Keičiasi valgymo kultūra

Ne paslaptis, kad dauguma naujų įpročių ar tendencijų į Europą atkeliauja iš Jungtinių Amerikos Valstijų. Valgymą namuose, kuris 2019 m. turėtų pakeisti daugelio gaminimo įpročius, įkvėpė vis labiau populiarėjantis kino filmų bei televizijos serialų žiūrėjimas internetu. Amerikiečiai nevengia ir jau paruoštų produktų, vadinamųjų pusfabrikačių, kurie maisto gaminimo procesą padaro itin lengvu.

Visgi, „Daumantų“ šefas A. Kairys mano, kad Lietuvoje valgymas namuose išpopuliarės dėl kitokių priežasčių.

„Lietuvoje maisto kultūra užima vis svarbesnę vietą. Žmonės daugiau keliauja, o iš svečių šalių parsiveža įvairiausių idėjų, įdomių receptų. Stengiamasi naudoti natūralius, rankų darbo produktus, juos įtraukti į kasdienį racioną. Valgymas tampa nebe būtinybe, o pramoga, galimybe leisti laiką su šeima ir draugais“, – pasakoja A. Kairys.

Šefo patarimai

Norintiems gaminimą namuose paversti smagia pramoga virtuvės šefas A. Kairys pataria atsipalaiduoti ir nebijoti eksperimentuoti.

„Nevenkite įprastų patiekalų pagardinti netikėtais ingredientais. Tai gali būti mėtos, bazilikas, cinamonas ar mangų skonio majonezas. Taip sukursite naujus skonius, o su jais – ir emocijas“, – patirtimi dalijasi A. Kairys.

Idėjų pritrūkusiems namų kulinarams šefas A. Kairys siūlo receptą, kuriuo galėsite mėgautis šeimos bei draugų apsuptyje.

 

Pipirinis mangų skonio viščiukas

Reikės:

  1. Viščiuko ~ 1,5 kg (viščiukas-broileris)
  2. Majonezo ~ 200 g
  3. Prinokusio mango,  1 vnt.
  4. Paprikos, 1 vnt.
  5. Juodųjų alyvuogių, 1 sauja
  6. Citrinos, 1 vnt.
  7. Poro, 1 vnt.
  8. Česnakų, 4 skiltelės
  9. Druskos, pagal skonį
  10. Maltų juodųjų ir kvapiųjų pipirų, pagal skonį
  11. Alyvuogių aliejaus, 2 šaukštai

Gaminimas:

Alyvuogių aliejų sumaišykite su druska, pipirais, majonezu, tarkuotais česnakais bei mango sultimis, kurias gausite išspaudę prinokusį vaisių. Viščiuką marinuoti galite ir naudodami mangų skonio majonezą – procesas bus paprastesnis. Šiuo mišiniu ištrinkite viščiuką. Palaikykite šaltai apie 1 val.
Į kepimui skirtą plėvelę (rankovę) dėkite viščiuką, tada alyvuoges, paprikų, citrinų bei porų griežinėlius ir užriškite.
Kepkite 2 valandas, 160 laipsnių temperatūroje įkaitintoje orkaitėje. Skanaus!

Šaltinis:https://www.15min.lt/maistas/naujiena/virtuve/tobulas-paprastumas-sultingas-mangais-kvepiantis-keptas-visciukas-1044-1096002