Šv. Velykos – gražiausia pavasario šventė, kviečianti susiburti šeimą, draugus bei artimuosius. Nors ši šventė dažnai siejama su laiku namuose, susėdus prie gausaus vaišių stalo, atsiranda vis daugiau nusprendžiančių Velykas praleisti kitaip. Iškyla gamtoje, savaitgalio kelionė po Lietuvą ar šventiniai pusryčiai mieste suteiks jūsų šventei naujų spalvų ir sukurs žavius prisiminimus.

Iškyla gamtoje

Į Lietuvą pagaliau atkeliavus saulėtam pavasariui, vis dažniau mintimis nuklystame į smagią iškylą gamtoje. Tam toli keliauti nereikia – kiekviename mieste galima surasti jaukią poilsio zoną. Parkas, upės krantinė, kalnas, nuo kurio atsiveria miesto panorama, o galbūt ir namų terasa ar balkonas gali tapti puikia vieta iškylai. Žinoma, jai be geros kompanijos svarbios ir vaišės, tad maisto tinklaraščio „Duonos ir žaidimų“ kūrėja Jurgita Vaskel siūlo Velykoms ir iškylos krepšiui puikiai tinkančią pavasarišką galetę.

Jums reikės:

Tešlai: 250 g miltų, 1/2 šaukštelio kepimo miltelių, 2 šaukšteliai aguonų, 1/2 šaukštelio druskos, 3 šaukštai majonezo, 2-3 šaukštai šalto vandens.

Įdarui: 7 smidrai, 1/2 nedidelio brokolio, saujelė šaldytų žirnelių, 3 šaukštai rikotos, 2 šaukšteliai krapų, kietojo sūrio pabarstyti, 3 putpelių kiaušiniai, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas:

Tešlai visus ingredientus sudėkite į dubenį ir elektriniu mikseriu su antgaliais tešlai maišyti išsukite į vientisą tešlą. Išverskite ją ant darbastalio ir išminkykite. Suspauskite į kamuolį, įsukite į maistinę plėvelę ir atidėkite. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.

Užkaiskite du puodus vandens. Į vieną sudėkite brokolio žiedynus ir žirnelius. Pasūdykite ir virkite 5 min. Į kitą sudėkite smidrus (prieš tai nulaužę kietąsias stiebo dalis). Pasūdykite ir virkite 10 min. Daržoves išgriebkite. Rikotą sumaišykite su krapais, pasūdykite, įberkite pipirų.

Tešlą iškočiokite į 30 cm skersmens lakštą. Įtieskite ją į kepimo popieriumi išklotą kepimo formą. Aptepkite rikota. Sukdami suformuokite kraštelius. Išdėliokite daržoves, pabarstykite sūriu.

Kepkite 20-25 min., kol tešlos krašteliai pagels. Likus 5 min. iki baigiant kepti, pyragą ištraukite, šaukšteliu padarykite tris duobutes daržovėse ir įmuškite kiaušinius. Kepkite, kol iškeps baltymas. Pyragas skaniausias šiltas!

Kelionė po Lietuvą

Šis šventinis savaitgalis puikiai tinka ir kelionėms po gražiausias Lietuvos vietas. Lankant įvairiuose šalies kampeliuose įsikūrusius giminaičius, galima aplankyti nacionalinius parkus, muziejus ar net pajūrį. Ypatingai velykiškai nusiteikusi Palanga miesto svečius ir vietinius gyventojus kviečia pasigrožėti margučių alėja. J. Basanavičiaus gatvėje galima išvysti net 2 m aukščio įvairiausiais raštais išpuoštus margučius, kurie tikrai nuteiks

šventiškai. Lankytojų taip pat laukia ir Lietuvos liaudies buities muziejus, įsikūręs Rumšiškėse. Čia antrąją Velykų dieną vyksianti senąsias lietuvių tradicijas atspindinti šventė kvies dalyvauti margučių ridenimo rungtyse, nusikalti velykinę monetą, važinėti arklių traukiamasi vežimaičiais bei paragauti tradicinių vaišių.

Toli nuo Kauno apylinkių neteks važiuoti ir norint aplankyti vaizdingąjį Zyplių dvarą, kuriame Kuchmistras supažindins su dvaro patiekalais, ruoštais Velykoms.

Pusryčiai mieste

Nenorintiems likti namuose, sostinės restoranai atveria duris net ir šventiniu laikotarpiu. Nors didžioji dalis jų lankytojų lauks tik antrąją Velykų dieną, desertinė „Sugamour“ stebins netradiciniais specialiai šiai progai paruoštais desertais visą ilgąjį savaitgalį. Restoranai „Stebuklai“ bei „Panama Food Garden“ antrąją Velykų dieną kvies užsukti ir pasimėgauti tradiciniu pusryčių meniu, kuriame, žinoma, ir garsieji Benedikto kiaušiniai.

Nusprendusiems likti namuose

Šventinį savaitgalį leidžiantys namuose, jį paįvairinti gali patys pasigamindami Velykų atributą – majonezą. „Daumantų“ pagardų kūrėjas Algis Kairys dalinasi paprastu naminio majonezo receptu, kuris tikrai pagardins velykinius kiaušinius.

Jums reikės:

2 kiaušinių tryniai, 1 stiklinė alyvuogių aliejaus, 1/2 šaukšto cukraus, 1/3 šaukštelio druskos,1 šaukštelis garstyčių, 2 šaukšteliai citrinos sulčių. Majonezą galite paskaninti ir šviežio baziliko lapeliais, rozmarinu ar saulėje džiovintais smulkintais pomidorais.

Gaminimas:

Kiaušinio trynius su cukrumi bei garstyčiomis suplakite, kol gausis vientisa masė. Nenustodami maišyti, atsargiai supilkite aliejų. Masę plakite tol, kol ji taps vientisa ir sutirštės. Supilkite citrinos sultis, pridėkite norimus pagardus ir dar šiek tiek paplakite.

Skanaus!