VIENO INDO BBQ VIŠTIENOS, RYŽIŲ IR DARŽOVIŲ TROŠKINYS SU SŪRIU

daumantų žolė

Ingredientai

  • valg. š. alyvuogių aliejaus 
  • 6 viščiukų šlaunelių mėsos be kaulo ir odos 
  • žiupsnio druskos 
  • žiupsnio grūstų juodųjų pipirų 
  • pakuotės (280 g„Daumantų“ WOW MAMA BBQ klasikinio padažo 
  • 1 svogūno 
  • 3 česnako skiltelių 
  • 1 didesnės arba 2 vidutinio dydžio morkų 
  • 1 skardinės (340 g) konservuotų kukurūzų 
  • 1 skardinės (400 g) konservuotų raudonųjų pupelių 
  • ¾ stiklinės (150 g) apvaliagrūdžių ryžių 
  • 3 stiklinių (750 ml) vištienos sultinio 
  • 125 g tarkuoto čederio 

 

Patiekti:

  • vyšninių pomidorų 
  • šviežių petražolių 
  • avokado 
  • žaliosios citrinos 

Gaminimas

1) Didesniame puode ar gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų. Sudėkite druska ir pipirais pagardintus šlaunelių mėsos gabalėlius ir apkepkite po kelias minutes iš abiejų pusių, kol apskrus. Kepančius gabalėlius dosniai aptepkite barbekiu padažu (neturite sunaudoti jo viso – tik tiek, kad apteptumėte padažu vištieną iš visų pusių). Kol viena pusė kepa, aptepkite kitą pusę; tuomet apverskite ir aptepkite jau apkepusią pusę. Išimkite iš puodo (ar keptuvės), perkelkite į lėkštę ir atidėkite į šalį. 

2) Į tą pačią keptuvę suberkite smulkintą svogūną ir mažais kubeliais susmukintas morkas. Vis pamaišydami kepkite, kol svogūnai suminkštės. Suberkite smulkiai kapotas česnako skilteles ir pakepinkite dar minutę. Suberkite lęšius, raudonąsias pupeles ir išmaišykite. Suberkite ryšius ir maišydami pakaitinkite porą minučių, kol ryžiai taps skaidrūs.  

3) Supilkite vištienos sultinį, sudėkite likusį barbekiu padažą ir gerai išmaišykite. Pagardinkite druska ir pipirais. Leiskite užvirti, tuomet sumažinkite ugnį iki vidutinės. Sudėkite apkeptus vištienos gabalėlius, įsprauskite juos tarp ryžių. Uždenkite puodą (ar keptuvę) dangčiu ir kaitinkite apie 30 minučių, kol ryžiai sugers skystį, o vištiena bus visiškai iškepusi.  

4) Ant viršaus suberkite tarkuotą sūrį ir dar kartą uždenkite dangčiu – pakaitinkite tiek, kad sūris išsilydytų. Nuimkite nuo ugnies ir patiekite su mėgstamais priedais. Puikiai tiks perpus perpjauti vyšniniai pomidorai, šviežios petražolės, riekelėmis pjaustytas avokadas ir žaliosios citrinos skiltelė. 

Receptą paruošė „Saulėta Virtuvė“.

VIŠČIUKAS SU TRAIŠKYTOMIS BULVĖMIS IR SPANGUOLIŲ PADAŽU

daumantų žolė

Ingredientai

Viščiukui: 

  • 1,7-2,2 kg viščiuko 
  • 1 stiklinės (230 g) „Daumantų“ švelnaus skonio majonezo „Karališkas“ 
  • valg. š. šviežių kapotų čiobrelių 
  • ½ valg. š. šviežių kapotų rozmarinų 
  • 3 skiltelių česnako 
  • 1 tarkuotos citrinos žievelės 
  • arb. š. druskos 
  • ¼ arb. š. šviežiai grūstų juodųjų pipirų
  • 2 citrinų 
  • 2 svogūnų 
  • 2 česnako galvų 
  • ryšelio šviežių čiobrelių 
  • ryšelio šviežių rozmarinų 

Bulvytėms: 

  • 1 kg mažų bulvyčių 
  • alyvuogių aliejaus 
  • valgš. (45 g) tirpinto sviesto 
  • skiltelių česnako 
  • valgš. šviežių kapotų čiobrelių 
  • žiupsnio druskos 
  • žiupsnio šviežiai grūstų pipirų 

Spanguolių padažui: 

  • 1 stiklinės (200 g) cukraus 
  • ½ stiklinės (125 ml) šviežių apelsinų sulčių 
  • 400 g šaldytų spanguolių 
  • 1 arb. š. malto cinamono 
  • žiupsnelio druskos 
  • 1 apelsino nutarkuotos žievelės 

Gaminimas

PARUOŠKITE SPANGUOLIŲ PADAŽĄ (galite paruošti iš vakaro) 

 

1) Į vidutinio dydžio puodą suberkite cukrų ir supilkite apelsinų sultis. Kaitinkite virš didelės ugnies, kartais pamaišydami, kol užvirs ir cukrus ištirps.  

2) Suberkite spanguoles, cinamoną, druską ir nutarkuotas apelsino žieveles. Toliau kaitinkite, kol padažas vėl užvirs. Užvirus, sumažinkite ugnį iki mažos ir pamažu kaitinkite dar apie 10-15 minučių, kol spanguolės sukris ir padažas šiek tiek sutirštės (labiau jis sutirštės vėsdamas). 

3) Nuimkite nuo ugnies ir leiskite padažui atvėsti bei sutirštėti. Tuomet sudėkite į sandarų indelį. Laikyti šaldytuve galite 4-5 dienas. 

 

PARUOŠKITE VIŠČIUKĄ 

 

1) Atšildykite viščiuką iki kambario temperatūros. 

2) Iš viščiuko pilvo ertmės išimkite visus subproduktus, nupjaustykite perteklinius riebalus. Nuplaukite viščiuką po tekančio šalto vandens srove, o tuomet labai gerai nusausinkite tiek išorę, tiek vidų popieriniais rankšluosčiais.  

3) Orkaitę įkaitinkite iki 22°C temperatūros.  

4) Dubenėlyje sumaišykite majonezą, kapotus čiobrelius, rozmarinus, tarkuotas česnako skilteles, nutarkuotą citrinos žievelę, druską ir pipirus.  

5) Viščiuką padėkite ant kepimo skardos, krūtinėle į viršų, ir atsargiai pirštais atskirkite odą nuo krūtinėlės ir nuo kojų. Semkite šaukštelį prieskoninio majonezo, pakiškite po oda ir paskirstykite kuo tolygiau. Taip sunaudokite maždaug keturis šaukštelius majonezo: po vieną abiem krūtinėlėms pusėms ir po vieną kojoms, stengdamiesi paskirstyti majonezą ant kuo didesnio viščiuko ploto po oda. 

6) Porą šaukštų majonezo dėkite į viščiuko pilvo ertmę ir paskirstykite daugmaž tolygiai.  

7) Likusiu majonezu kuo tolygiau aptepkite visą viščiuką iš išorės.  

8) Į pilvo ertmę dėkite ketvirčiais supjaustytą vieną citriną, ketvirčiais supjaustytą vieną svogūną ir perpus perpjautą vieno česnako galvą, taip pat keletą šakelių šviežio rozmarino ir čiobrelių.  

9) Suriškite viščiuko kojas nedažytu tvirtu špagatu, kad keptų tolygiai ir kepdamas išlaikytų gražią formą.  

10) Perkelkite viščiuką į kepimo indą aukštesnėmis sienelėmis. Šalia sudėkite likusios citrinos skilteles, likusį ketvirčiais supjaustytą svogūną, perpus perpjautą česnaką ir rozmarinų bei čiobrelių šakeles. 

11) Kepkite iki 22°C įkaitintoje orkaitėje 30 minučių. Tuomet sumažinkite temperatūrą iki 180 °C, uždenkite viščiuką folija ir kepkite toliau dar 60 minučių. Prieš kepimo pabaigą foliją nudenkite ir leiskite viščiukui dar šiek tiek apskrusti. 

12) Viščiukas bus iškepęs, kai krūtinėlės temperatūra sieks 73 °C temperatūrą, o prapjovus bėgs skaidrios sultys. Jam iškepus, leiskite „pailsėti“ dar 30 minučių prieš patiekdami – per šį laiką viščiukas sugers išbėgusias sultis ir bus dar sultingesnis.  

13) Kol viščiukas „ilsisi“, iškepkite traiškytas bulvytes. 

 

 PARUOŠKITE TRAIŠKYTAS BULVYTES 

 

1) Bulves (nenuskustas) išvirkite pasūdytame vandenyje. Nepervirkite ir neleiskite sukristi. 

2) Orkaitę įkaitinkite iki 22°C temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir ištepkite šlakeliu alyvuogių aliejaus.  

3) Sudėkite išvirusias bulves ant kepimo skardos ir bulvių grūstuvu kiekvieną iš jų lengvai pagrūskite, kad sutraiškytumėte. Nespauskite per stipriai.  

4) Nedideliame dubenėlyje sumaišykite tirpintą sviestą, tarkuotas česnako skilteles ir smulkiai kapotus šviežius čiobrelius. Aptepkite šiuo mišiniu kiekvieną bulvę. Apibarstykite žiupsniu druskos ir pipirų, apšlakstykite trupučiu alyvuogių aliejaus. 

5) Kepkite įkaitintoje orkaitėje, kol bus gražiai auksinės spalvos, apie 10-15 minučių 

6) Patiekite nedelsiant, apibarstę saujele šviežių kapotų čiobrelių ar petražolių. 

Receptą paruošė „Saulėta Virtuvė“.

BULVIŲ IR MENKĖS PAPLOTĖLIAI

daumantų žolė

Ingredientai

  • 2 vidutinio dydžio bulvių
  • 1 arb. š. druskos
  • 2 lauro lapelio
  • 1 didelio svogūno
  • 1 stiebelio šviežių čiobrelių
  • 600-700 g menkės filė
  • 2 didelių kiaušinių
  • žiupsnio šviežiai grūstų juodųjų pipirų
  • 1 citrinos nutarkuotos žievelės
  • 1 citrinos sulčių
  • 1 valg. š. garstyčių
  • ryšelio šviežių petražolių
  • 4-5 svogūnų laiškų
  • ¾ stiklinės (70 g) maltų džiuvesėlių
  • alyvuogių aliejaus (kepimui)

Padažui:  

  • 1 pakuotės (280 g) Daumantų WOW MAMA BBQ Black Garlic padažo
  • 1/3 stiklinės (120 g) medaus
  • 3 valg. š. pomidorų padažo
  • 50 g sviesto  

Papuošimui:  

  • mėgstamų šviežių salotų

Gaminimas

1) Iš pradžių paruoškite padažą. Majonezą, smulkiais kubeliais supjaustytą raugintą agurką, smulkiai kapotus krapus ir petražoles, citrinų sultis ir garstyčias gerai sumaišykite nedideliame dubenėlyje. Pagardinkite žiupsneliu druskos, pipirų, mažu žiupsneliu kajeno paprikos ir dar kartą gerai išmaišykite. Dubenėlį uždenkite ir paruoštą padažą 30-60 min. palaikykite šaldytuve, kad skoniai susijungtų ir padažas būtų pats gardžiausias. Galite paruošti ir iš vakaro, sandariame indelyje šaldytuve padažą galite laikyti iki dviejų savaičių.

2) Paruoškite paplotėlius. Bulves nuskuskite, supjaustykite nedideliais gabalėliais, suberkite į puodą ir užpilkite šaltu vandeniu. Pagardinkite druska, įdėkite vieną lauro lapelį ir pusę svogūno. Virkite, kol bulvės bus minkštos ir išvirusios. Išimkite iš puodo lauro lapelį, svogūną, nupilkite vandenį. Bulves sugrūskite į košę. Atidėkite į šalį.

3) Kol bulvės verda, menkės filė iš abiejų pusių pabarstykite druska ir šviežiai grūstais juodaisiais pipirais. Į didelę keptuvę sudėkite pusžiedžiais pjaustytą likusią pusę svogūno, likusį lauro lapelį ir šakelę šviežių čiobrelių. Ant viršaus uždėkite žuvies filė. Užpilkite vandeniu tiek, kad beveik semtų žuvį, pagardinkite vandenį dar žiupsniu druskos. Uždenkite dangtį ir kaitinkite virš vidutinės ugnies, kol užvirs. Virkite apie 2-3 minutes arba tol, kol žuvis bus paruošta. Žuvis turi išlikti minkšta ir sultinga, nepervirkite. Žuvies filė išsemkite iš vandens, perkelkite į lėkštę ir palikite atvėsti. Tuomet pirštais ar šakute susmulkinkite mažais gabalėliais.

4) Dideliame dubenyje išplakite kiaušinius ir sumaišykite juos su žiupsniu pipirų, nutarkuotomis citrinos žievelėmis, citrinos sultimis, garstyčiomis, smulkiai kapotomis petražolėmis ir smulkintais svogūnų laiškais. Sudėkite atvėsintą bulvių košę, smulkintą atvėsintą žuvį, suberkite džiūvėsėlius. Gerai išmaišykite, kol visi produktai tolygiai susimaišys.

5) Iš paruoštos masės suformuokite šešis paplotėlius (maždaug 8 cm skersmens ir 2-3 cm aukščio). Sudėkite ant padėkliuko ar lėkštės, uždenkite maistine plėvele ar bičių vaško drobele, ir palaikykite šaldytuve apie valandą (galite laikyti ir iki paros), kad sutvirtėtų.

6) Orkaitę įkaitinkite iki 190 ᵒC temperatūros. Kepimo skardą išklokite folija ir gausiai ištepkite aliejumi. Ant folijos sudėkite žuvies paplotėlius, jų paviršių taip pat dosniai ištepkite aliejumi.

7) Statykite kepimo skardą orkaitės viršutinėje dalyje ir kepkite įkaitintoje orkaitėje 10 minučių. Tuomet skardą išimkite, paplotėlius apverskite (jei bus šiek tiek prikibę prie folijos – atsargiai atkelkite mentele) ir kepkite dar 10 minučių, kol bus gražiai apskrudę.

8) Patiekite. Iškeptus žuvies paplotėlius patiekite su majoneziniu padažu, mėgstamomis salotomis ir šviežios citrinos skiltele.

Receptą paruošė „Saulėta Virtuvė“.

KALAKUTIENA ĮDARYTOS SALDŽIOSIOS BULVĖS

daumantų žolė

Ingredientai

  • 4 vidutinio dydžio arba didelių saldžiųjų bulvių (batatų) 
  • 3 valg. š. alyvuogių aliejaus 
  • 1 svogūno 
  • 3 skiltelių česnako 
  • 500 g maltos kalakutienos 
  • 100 g špinatų 
  • žiupsnio šviežiai grūstų juodųjų pipirų 
  • žiupsnio druskos 
  • 23 valg. š. Daumantų WOW MAMA majonezinio padažo CHIPOTLE
  • 120 g mocarelos sūrio 
  • 50 g kietojo sūrio 
  • ryšelio šviežių petražolių 

Gaminimas

1) Orkaitę įkaitinkite iki 200 C temperatūros.  

2) Saldžiąsias bulves labai gerai nuplaukite, nušveiskite, bet nenuskuskite. Kiekvieną bulvę subadykite šakute ir ištepkite alyvuogių aliejumi. Išdėliokite ant kepimo skardos ir kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 45-60 min., priklausomai nuo dydžio, kol bulvės bus visiškai iškepusios ir minkštos.  

3) Kol bulvės kepa, paruoškite įdarą. Įkaitinkite keptuvę, įpilkite šaukštą aliejaus. Suberkite nedideliais kubeliais supjaustytą svogūną ir kepkite, kol suminkštės ir pats skaidrus. Tuomet suberkite smulkiai kapotas česnakų skilteles ir maišydami pakepkite dar minutę.  

4) Sudėkite maltą kalakutieną. Maišydami kepkite, kol mėsa taps šviesos spalvos ir bus iškepusi. Suberkite špinatų lapelius, išmaišykite ir pakepkite minutę, kol špinatai sukris, tačiau vis dar liks ryškiai žalios spalvos.  

5) Nukelkite nuo ugnies, pagardinkite druska ir pipirais, įmaišykite padažą. Atidėkite į šalį.  

6) Bulvėms iškepus, jas šiek tiek atvėsinkite. Tuomet perpjaukite išilgai perpus į dvi dalis, šaukšteliu išskobkite vidų, palikdami bulvių puseles-laivelius. Išskobtas bulves šakute sugrūskite ir įmaišykite į kalakutienos įdarą.  

7) Bulvių puseles pripildykite paruoštu įdaru. Apibarstykite tarkuotu mocarelos sūriu ir kietuoju sūriu 

8) Dėkite bulves atgal į iki 180 C temperatūros įkaitintą orkaitę ir kepkite 15 minučių, kol sūris išsilydys ir gražiai apskrus.  

9)Apibarstykite kapotomis šviežiomis petražolėmis ir patiekite.  

Receptą paruošė „Saulėta Virtuvė“.

LIPNŪS VIŠTIENOS SPARNELIAI SU BARBEKIU PADAŽU IR MEDUMI

daumantų žolė

Ingredientai

Reikės:

  • 1 kg vištienos sparnelių petelių 
  • 3 valg. š. alyvuogių aliejaus 
  • 2 arb. š. džiovintų česnakų miltelių 
  • 1 arb. š. druskos 
  • ½ arb. š. grūstų juodųjų pipirų 
  • ½ arb. š. rūkytos paprikos miltelių 
  • ¼ arb. š. kajeno pipirų 

BBQ padažui:  

  • 1 pakuotės (280 g) Daumantų WOW MAMA BBQ Black Garlic padažo
  • 1/3 stiklinės (120 g) medaus
  • 3 valg. š. pomidorų padažo
  • 50 g sviesto  

Papuošimui:  

  • šviežių žalumynų 

Gaminimas

1) Įkaitinkite orkaitę iki 200 C temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.  

2) Vištos sparnelius gerai perplaukite šaltu tekančiu vandeniu, kruopščiai nusausinkite popieriniais rankšluosčiais ir sudėkite į dubenį. Į tą patį dubenį supilkite alyvuogių aliejų ir suberkite visus prieskonius. Vištos sparnelius gerai ištrinkite aliejaus ir prieskonių mišiniu, kad tolygiai juo pasidengtų iš visų pusių. Marinuokite šaldytuve uždarame indelyje 1-2 valandas.  

3) Pasimarinavusius sparnelius išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos vienu sluoksniu ir kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30-40 minučių, kol sparneliai gražiai apskrus, bus visiškai iškepę ir traškūs. Kepimo laiko viduryje juos apverskite ir kepkite toliau.  

 4) Paruoškite BBQ padažąBarbekiu padažą, medų ir pomidorų padažą sudėkite į nedidelį puodą. Kaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies, kol pradės burbuliuoti. Leiskite pavirti porą minučių. Tuomet sudėkite sviestą ir įmaišykite, kol šis ištirps ir padažas ims žvilgėti. Nuimkite nuo ugnies, atidėkite į šalį ir leiskite šiek tiek atvėsti.  

 5)Vištos sparneliams iškepus, išimkite kepimo skardą iš orkaitės ir nustatykite kaitinimą iš viršaus ir orkaitės kepimo režimą „grill“.  

6) Sparnelius perkelkite į didelį karščiui atsparų dubenį, apipilkite paruoštu BBQ padažu ir išmaišykite, stengdamiesi, kad visi sparneliai tolygiai pasidengtų padažu. Išdėliokite atgal ant kepimo skardos ir grąžinkite į orkaitę. Likusį padažą supilkite į dubenėlį ir atidėkite į šalį – vėliau patiekite jį su paruoštais lipniais sparneliais.  

7) Kepkite sparnelius vos kelias minutes – vos tik padažas pradės karamelizuotis ir sparneliai taps tamsiai gintarinės spalvos, išimkite iš orkaitės.  

8) Lipnius vištienos sparnelius apibarstykite šviežiais žalumynais ir patiekite nedelsiant. 

Receptą paruošė „Saulėta Virtuvė“.

TRAŠKI SALDŽIARŪGŠTĖ VIŠTIENA

daumantų žolė

Ingredientai

Tešlai:  

  • 1 didelio kiaušinio baltymo 
  • ½ stiklinės (70 g) miltų 
  • ¼ stiklinės (35 g) kukurūzų krakmolo 
  • ½ arb. š. kepimo miltelių 
  • ½ stiklinės (125 ml) ledinio vandens 
  • 1 valg. š. rapsų aliejaus 
  • žiupsnio druskos  

Vištienai

  • 500 g vištos krūtinėlės, be kaulo 
  • rapsų aliejaus virimui

Padažui: 

  • 2 valg. š. aliejaus 
  • 3 česnako skiltelių 
  • 3-4 svogūnų laiškų 
  • ½ stiklinės (125 ml) Daumantų WOW MAMA padažo Sweet Asia Sauce 
  • ½ arb. š. džiovintų raudonosios paprikos dribsnių 

Patiekti:  

  • sezamo sėklų 
  • svogūnų laiškų 
  • virtų ryžių 

Gaminimas

1) Vištieną supjaustykite maždaug 2-3 cm kubeliais.  

2) Paruoškite tešlą. Visus ingredientus sudėkite į dubenį ir išplakite iki vientisos masės. Naudokite ledinį vandenį, kad tešla būtų traški, ir tešlą ruoškite kuo greičiau, nes kuo šaltesnis yra vanduo, tuo traškesnė bus tešlos plutelė. Nenustebkite – tešla bus labai skysta; tokia ir turi būti. 

3) Suberkite į tešlą vištienos gabalėlius ir išmaišykite, kad gabalėliais iš visų pusių tolygiai pasidengtų tešla. 

4) Išvirkite vištienos gabalėlius. Į gilią keptuvę, WOK keptuvę ar puodą supilkite aliejų – tiek, kad vištienos gabalėliai, virdami aliejuje, jame plūduriuotų ir neprikibtų prie dugno (apie 5-7 cm). Įkaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies. Patikrinti, ar aliejus yra tinkamai įkaitęs, galite su medine mentele: merkite ją į aliejų ir statmenai priglauskite ją prie dugno; jei toje vietoje, kur mentelė liečia keptuvės (ar puodo) dugną, ima kilti burbuliukai, aliejus yra tinkamai įkaitęs. Jei turite termometrą, tiesiog pamatuokite – aliejaus temperatūra turėtų siekti 180 C temperatūrą.  

5) Kiaurasamčiu semkite vištos gabalėlius, nuvarvinkite tešlos perteklių ir dėkite į įkaitintą aliejų. Pradėjus formuotis plutelei, sukibusius vištienos gabalėlius šakute atskirkite vienas nuo kito, ir virkite toliau, kartais pavartydami, apie 4-5 minutes, kol visi gabalėliai bus apskrudę, gražios auksinės spalvos. Vištienos gabalėlius virkite aliejuje dalimis, kad pernelyg nesiliestų ir kad sudėti į jį per daug neatvėsintų aliejaus temperatūros.  

6) Išvirusius vištienos gabalėlius kiaurasamčiu išgriebkite iš aliejaus ir suberkite į popieriniais rankšluosčiais išklotą lėkštę.  

7) Keptuvėje įkaitinkite porą šaukštų aliejaus. Suberkite smulkiai kapotą česnaką, smulkintus svogūnų laiškus ir pakaitinkite virš vidutinės ugnies apie pusę minutės. Suberkite išvirtus vištienos gabalėlius, supilkite Daumantų WOW MAMA Sweet Asia Sauce padažą ir suberkite raudonosios paprikos dribsnius. Greitai išmaišykite, nuimkite nuo ugnies ir nedelsiant patiekite.  

8) Patiekite su virtais ryžiais, apibarstę sezamo sėklomis ir saujele smulkintų svogūnų laiškų.  

9) Duoną paskrudinkite ant grotelių, pusę riekelių aptepkite pomidorų padažu, dėkite plonomis riekelėmis pjaustytos jautienos, paprikų, salotų lapų, bazilikų, apvožkite likusiomis riekelėmis.

 

Sumuštinius patiekite šiltus.

Receptą paruošė „Saulėta Virtuvė“.

SUMUŠTINIAI SU ANT GROTELIŲ KEPTA JAUTIENA

daumantų žolė

Ingredientai

Marinatui:

  • 250 g jautienos nugarinės
  • 2 česnako skiltelės
  • 1 šaukštas smulkintų rozmarinų
  • 1 šaukštas džiovintų raudonėlių
  • 2 šaukšteliai grūdėtųjų garstyčių
  • 2 šaukšteliai balzaminio acto padažo
  • 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 1 šaukštelis druskos
  • dosnus žiupsnis maltų juodųjų pipirų

 

 

Įdarui

  • kelios marinuotos keptos paprikos
  • kelios petražolių šakelės
  • salotų lapų, bazilikų lapelių
  • Daumantų Karališko pomidorų padažo su saulėje džiovintais pomidorais
  • šviesios duonos riekelių

Gaminimas

1)Padažui česnakus išspauskite ir sumaišykite su visais padažui skirtas ingredientais.

 

2)Mėsą įdėkite į dubenį, užpilkite padažu, išmaišykite. Dubenį uždenkite maistine plėvele ir palikite marinuotis šaldytuve kelias valandas, geriausia pernakt.

 

3)Paprikas susmulkinkite ir sumaišykite su smulkiai pjaustytomis petražolėmis.

 

4)Mėsą kepkite ant įkaitusių grotelių arba keptuvėje su grotelėmis po 4-5 min. iš abiejų pusių.

Iškelkite, padėkite į lėkštę ir prieš pjaustydami palikite 5 min.

 

5)Duoną paskrudinkite ant grotelių, pusę riekelių aptepkite pomidorų padažu, dėkite plonomis riekelėmis pjaustytos jautienos, paprikų, salotų lapų, bazilikų, apvožkite likusiomis riekelėmis.

 

Sumuštinius patiekite šiltus.

Receptą paruošė „Duonos ir žaidimų“.

Tacos-su-vištiena

Tacos su vištiena ir daržovėmis

daumantų žolė

Ingredientai

  • 600 g vištų krūtinėlių
  • 1 šaukštelis maltos Kajeno paprikos
  • 1 šaukštelis česnakų miltelių
  • 3/4 šaukštelio druskos
  • 3/4 šaukštelio saldžiosios rūkytos paprikos
  • 1/2 šaukštelio malto kumino
  • 1/2 šaukštelio maltos kalendros
  • 1 šaukštelis džiovintų raudonėlių
  • 1 šaukštelis medaus
  • 4 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 1/2 žaliosios citrinos sulčių ir tarkuotos žievelės

Įdarui

  • 8 mažos tortilijos
  • Raudonojo kopūsto
  • Ridikėlių
  • Raudonųjų svogūnų
  • Aitriųjų paprikų
  • Avokadų
  • Kalendrų
  • Daumantų Gurmaniško majonezo su mangais patiekti

Gaminimas

  1. Marinatui visus ingredientus sumaišyk. Į maišelį sudėk vištieną, supilk marinatą ir tolygiai paskirstyk.
  2. Palik marinuotis šaldytuve 1 val.
  3. Keptuvėje įkaitink aliejaus. Sudėk vištieną. Kepk iš abiejų pusių, kol parus.
    Supjaustyk riekelėmis.
  4. Avokadus sutrink su kalendromis ir druska pagal skonį.
    Kopūstą sutarkuok, svogūnus supjaustyk griežinėliais, ridikėlius, paprikas plonomis riekelėmis. Kalendras susmulkink.
  5. Ant tortilijų (jas skanu pašildyti) dėk daržovių, vištienos, avokadų trintinio. Patiek su Daumantų Gurmanišku mangų skonio majonezu.

Receptą paruošė „Duonos ir žaidimų“.

Marokietiškas batatų ir avinžirnių troškinys

daumantų žolė

Ingredientai

  • 1 v.š. aliejaus | Naudojau kokosų aliejų
  • 1 nedidelio svogūno
  • Keleto skiltelių česnako
  • 1 a.š. malto kumino
  • 1 a.š. kario prieskonių
  • 1 a.š. maltos paprikos
  • 1/2 a.š. malto cinamono
  • 1/2 a.š. maltos ciberžolės
  • 1/2 a.š. maltos aitriosios paprikos
  • 2 vidutinio dydžio saldžiųjų bulvių | Galima naudoti ir paprastas bulves
  • 1 skardinės (400 ml) smulkintų pomidorų savo sultyse
  • 2 v.š. pomidorų padažo | Naudojau Daumantų
  • “Karališkas” originalaus skonio pomidorų padažą
  • 1 stiklinės (250 ml) daržovių sultinio
  • 1 a.š. klevų sirupo | Taip pat tinka cukrus, medus (jei ne vegan)
  • Druskos, pipirų
  • 1 skardinės (400 ml) konservuotų avinžirnių
  • Citrinos
  • Šviežios kalendros (patiekimui)
  • Pistacijų (patiekimui)
  • Granato sėklų (patiekimui)

Padažui

  • 4 v.š. Daumantų “Karališkas”originalaus skonio majonezo
  • 2 v.š. graikiško jogurto
  • 2 skiltelių česnako
  • Druskos, pipirų
  • Šlakelio citrinos sulčių

Gaminimas

Kol pavasaris dar nelepina šiluma, vakarais vis dar gera mėgautis šildančiais ir aromatingais troškiniais. Šį kartą siūlau išbandyti Maroku kvepiantį batatų ir avinžirnių troškinį. Jis lengvai pagaminamas, ypač patogu, kad viskas paruošiama vienoje keptuvėje. Nuostabus skonis tik iš augalinės kilmės produktų, tad tiks ne tik veganams ir vegetarams, bet ir visavalgiams, kurie supranta, kad subalansuota mityba paremta įvairove ir kartais yra net labai naudinga pasigaminti pietus ar vakarienę be mėsos – sotumo jausmą čia užtikrina baltymų pilni avinžirniai.

Beje, šis troškinys labai universalus! Drąsiai pridėkite savo mėgstamų ar tiesiog šaldytuve užsistovėjusių daržovių. Troškinį galima valgyti vieną arba su virtais ryžiais. Beje, jei norisi dar stipresnio skonio, jį tobulai papildo patiekiant ant viršaus užtrupintas fetos sūris.

Tik neišsigąskite pamatę tokį netrumpą prieskonių sąrašą. Būtent jie kartu su kokybišku pomidorų padažu sukuria patiekalo skonio bazę. Tad nepraleiskite nei prieskonių, nei pomidorų padažo. Beje, pomidorų padažą rinkitės kokybišką, su kuo daugiau pomidorų pastos sudėtyje. Aš naudojau atnaujintos receptūros Daumantų linijos “Karališkas” originalaus skonio padažą, kuriame yra daugiau pomidorų pastos, vietoje citrinos rūgšties naudojamos natūralios citrinos sultys, nėra modifikuoto krakmolo, konservantų, saldiklių.

1. Keptuvėje įkaitiname aliejų, beriame smulkintą svogūną ir kepiname 3 minutes.
2. Į keptuvę beriame smulkintą česnaką ir visus prieskonius, kepiname dar 2 minutes.
3. Į keptuvę beriame nuluptas ir kubeliais pjaustytas saldžiąsias bulves, viską išmaišome, kepiname minutę.
4. Į keptuvę pilame pomidorus su sultimis, pomidorų padažą, sultinį, klevų sirupą, beriame druskos ir pipirų.
5. Kai vanduo užverda, sumažiname ugnį, kad vos burbuliuotų, uždengiame keptuvę ir troškiname apie 30 minučių – kol bulvės išverda, o padažas sutirštėja.
6. Į troškinį dedame avinžirnius, išmaišome.
7. Patiekiame apšlaksčius citrinos sultimis ir pabarsčius šviežia kalendra, smulkintomis pistacijomis ir granato sėklomis.

Receptą paruošė „Ant medinės lentelės“.

Sluoksniuotos salotos su lašiša, avokadais ir varške

daumantų žolė

Ingredientai

  • 4 vienetai kiaušinių (kietai virtų)
  • 180 gramų sūdytos lašišos (arba šaltai rūkytos)
  • 180 gramų varškės 9% (naudojome drėgnesnę, iš kvadratinių pakelių)
  • 180 gramų fermentinio sūrio
  • 180 gramų majonezo (naudojome „Daumantų“ karališko, originalaus skonio)
  • 2 vienetai avokadų (nedidelių)
  • 1 vienetas rausvųjų svogūnų (vidutinio dydžio)
  • 1 pundelis krapų (arba svogūno laiškų)
  • 0.5 vieneto citrinų

Gaminimas

  1. Kiaušinius ir sūrį atskirai sutarkuoti burokine tarka.
  2. Lašišą supjaustyti smulkiais kubeliais.
  3. Avokadus perpjauti perpus, išimti kaulą, išskobti minkštimą ir supjaustyti nedideliais kubeliais (~1*1 cm kubeliais), apšlakstyti citrinos sultimis.
  4. Svogūną smulkiai sukapoti.
  5. Į lėkštę statyti nusegamą torto formos žiedą (18-20 cm skersmens).
  6. Sluoksniuoti salotas į lėkštę: pusė kiaušinių, pusė sūrio, aptepti trupučiu majonezo, tuomet lašiša, svogūnai, avokadai, patrupinti varškę, likę kiaušiniai, likęs sūris, aptepti trupučiu majonezo.
  7. Smulkiai sukapoti žalumynus ir pabarstyti salotas. Palikti 1-2 valandoms šaldytuve.
  8. Prieš patiekiant, aštriu peiliu perbraukti tarp formos žiedo ir salotų, nuimti žiedą.