Rudenį esant nemažai rudens gėrybių, dažnam neužtenka idėjų, kaip greitai ir gardžiai pasigaminti naujų patiekalų. Virtuvės šefas Tomas Kazimerevič receptų idėjų stokojantiems žmonėms paruošė išskirtinį rudens meniu, kurio akcentu tapo daržovės ir įvairios kitų maisto produktų variacijos. Tuo tarpu sostinės „Burbulio vyninės” maisto gaminimo ekspertas Danas Sakalauskas ragina nebijoti eksperimentuoti.

Virtuvės šefas T.Kazimerevič pasakoja, jog šiemet į rudeninį pirkinių krepšelį jis įtraukė įvairias daržoves, kalakutieną, miežines kruopas ir lęšius. Gaminant jis ragina improvizuoti, pasirenkant skirtingas sezonines daržoves, taip pat paukštieną siūlo keisti kita mėsa ar namuose turimomis kruopomis. Be to, maišant tuos pačius ingredientus tarpusavyje, skonių įvairovę šefas rekomenduoja praplėsti naudojant skirtingus padažus.

Virtuvės entuziastas D.Sakalauskas tikina, jog pagardais galima suteikti patiekalams papildomą prieskonį ar norimos tekstūros. Anot jo, tinkamai parinkti įvairūs padažai gali papildyti ruošiamą patiekalą ir netgi palengvinti maisto ruošą.

„Aš virtuvėje siūlau nebijoti eksperimentuoti ir improvizuoti. Net jei naudojant padažus pagrindinio maisto skonio nepakeisite, galėsite lengvai užmaskuoti tam tikrus patiekalo trūkumus”, – sako D.Sakalauskas.

Jis pabrėžia, jog svarbu atkreipti dėmesį į pagardų sudėtį. Tam tikri padažai gali būti tinkami sriubų ruošimui, o turintys nemažai rūgšties, tokie kaip soja, žuvies ar „Worcester” padažai, paprastai yra naudojami marinavimui ar kaip marinato sudedamoji dalis.

Tuo tarpu „Daumantų“ šefas Algis Kairys teigia, jog šiandien daugelis pagardus renkasi pagal savo skonį. Anot jo, vieni populiariausių padažų visame pasaulyje išlieka majonezas ir pomidorų padažas. Šefas pastebi, jog auga susidomėjimas naujais skoniais, maisto gardinimui žmonės ieško pesto ar gvakamolės, pomidorų padažų su grybų, aitriųjų pipirų ar sūrio prieskoniais, įvairiomis žolelėmis.

„Padažai ir pagardai gali būti naudojami universaliai. Su majonezu šiandien itin populiaru marinuoti vištieną, kiaulieną, žvėrieną. Pomidoriniai padažai dažniau naudojami kaip sudėtinė troškinių ir sriubų dalis, o štai kečupai skirti jau paruoštam maistui pagardinti“, – pasakojo A.Kairys.

Virtuvės šefo T. Kazimerevič receptai kiekvienam dienos meniu patiekalui

Pusrytinė košė

Artėjant rudeniui, vasaros rytais pamėgtus vaisių glotnučius, pakeiskite daržovių koše. Tokia košė – puikus pusryčių patiekalas, suteiksiantis jums jėgų visai dienai.

Ingredientai:

  1. Bolivinės balandos 100 g
  2. Moliūgas 60 g
  3. Morkos 50 g
  4. Paprika 50 g
  5. Cukinija 50 g
  6. Baklažanas 50 g
  7. Špinatai 10 g
  8. Daumantų adžika „Kaukazo” 20 g
  9. Aliejus (alyvuogių/saulėgrąžų/rapsų) 10 g
  10. Druska/pipirai

Gaminimas:

Bolivines balandas išvirkite pasūdytame vandenyje ir nukoškite. Daržoves supjaustykite nedideliais kubeliais. Į keptuvę įpilkite kelis šaukštus aliejaus, ją įkaitinkite ir joje apkepkite daržoves. Sudėkite virtas bolivines balandas ir viską pagardinkite „Daumantų“ adžika su džiovintomis slyvomis. Patiekite su šviežiais špinatų lapeliais.

Kreminė morkų ir žiedinių kopūstų sriuba

Vėstant orams bei džiaugiantis rudens gėrybėmis, susišildykite karšta daržovių sriuba.

Ingredientai:

  1. Žiediniai kopūstai 500 g
  2. Svogūnai 150 g
  3. Morkos 300 g
  4. Bulvės 150 g
  5. Česnakas 20 g
  6. Daržovių sultinys 10 g
  7. Grietinėlė (36% riebumo) 200 g
  8. Daumantų „Tradicinės” garstyčios 50 g
  9. Aliejus (alyvuogių/saulėgrąžų/rapsų) 20 g
  10. Druska/pipirai

Gaminimas:

Supjaustytus svogūnus ir morkas apkepkite puode su keliais šaukštais aliejaus. Sudėkite bulves ir žiedinius kopūstus. Užpilkite daržovių sultiniu ir virkite tol, kol visos daržovės suminkštės.

Sriubą sutrinkite virtuviniu kombainu ar trintuvu. Šį patiekalą pagardinkite „Daumantų“ garstyčiomis „Dijon“ ir grietinėle. Druskos ir pipirų dėkite pagal skonį.

Kalakutienos iešmeliai

Dažnai pristingame fantazijos, ką pasigaminti ir valgyti pietums. Puikus kalakutienos iešmelių pasiūlymas – jūsų pietų stalui.

Ingredientai:

  1. Kalakutienos krūtinėlė 400 g
  2. Daumantų „Chipotle” 100 g
  3. Šparaginės pupelės 100 g
  4. Lęšiai 160 g
  5. Čiobrelis 2 g
  6. Petražolės 30 g
  7. Druska/pipirai
  8. Aliejus (alyvuogių, saulėgrąžų, rapsų) 30 g

Gaminimas:

Vidutinio dydžio kubeliais supjaustytą kalakutieną užmarinuokite su „Daumantų“ padažu „Paprica“ bei čiobreliu. Prieš kepant, pagardinkite druska ir suverkite ant medinių iešmelių.

Keptuvę įkaitinkite ir įpilkite kelis šaukštus aliejaus. Iešmelį apkepkite iš visų pusių tol, kol ji pasidengs auksinės spalvos plutelė. Toliau kepkite 180 ºC temperatūroje įkaitintoje orkaitėje 8 minutes.

Garnyrui pasūdytame vandenyje išvirkite lęšius. Keptuvę įkaitinkite ir įpilkite kelis šaukštus aliejaus. Keptuvėje apkepkite lęšius ir šparagines pupeles. Pagardinkite druska ir pipirais. Įdėję kapotas petražoles, gerai išmaišykite.

Serviruodami lėkštėje, pirmiausiai dėkite garnyrą, o kalakutienos iešmelius uždėkite ant viršaus.

Burokėlių kepsneliai

Vakaro pasirinkimas – daržovės. Toks maistas neapsunkins jūsų prieš nakties poilsį, todėl tai bus sotus, bet lengvas maistas jūsų vakarienei.

Ingredientai:

  1. Burokėliai 140 g
  2. Kiaušiniai 80 g
  3. Miltai 40 g
  4. Bulvių krakmolas 20 g
  5. Miežinės kruopos 60 g
  6. Česnakas 10 g
  7. Druska/pipirai
  8. Aliejus (alyvuogių/saulėgrąžų/rapsų) 30 g

Padažui:

  1. „Daumantų“ agurkėliai 10 g
  2. Feta sūris 30 g
  3. Grietinėlė (36% riebumo) 20 g

Gaminimas

Padažui pagaminti virtuviniame kombaine išplakite feta sūrį su grietinėle ir agurkėliais.

Burokėlius sutarkuokite burokine tarka. Miežines kruopas išvirkite pasūdytame vandenyje. Visus ingredientus gerai sumaišykite, pagardinkite druska ir pipirais. Formuokite kepsnelius ir juos skrudinkite įkaitintoje keptuvėje iš abiejų pusių. Tuomet įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC temperatūros ir kepkite 15 minučių.

Kepsnelius serviruokite lėkštėje ir apipilkite padažu.